BEAS – pekárna Lično, cukrárna Letohrad

Historie:

Pekárna Lično začala být budována v roce 1960 na pozemku za „humny obce“ jako typová o jedné peci. Tehdy ji rozestavěnou spolu s některými pekárnami převzal od Jednoty národní podnik Východočeské pekárny a cukrárny. Nová pekárna měla pravidelně denně zásobovat hlavně vesnické obyvatelstvo chlebem i pečivem.
Provozovnu pekárny Lično vydražila v roce 1991 v rámci privatizace akciová společnost BEAS se sídlem v Hradci Králové. V pekárně se tehdy vyráběly pouze dva druhy konzumního chleba a pracovalo zde ve dvousměnném provozu dvacet lidí. V roce 1993 firma zavedla výrobu jemného pečiva.
K dalšímu rozšíření došlo v letech 1996 a 1997, kdy objekt prošel celkovou rekonstrukcí. Byla přistavěna nová výrobní hala, vybudovány expediční prostory a instalovala se nová linka na chléb. O rok později strojní zařízení doplnila nová linka na pečivo a tím se výrazně zvětšil sortiment výrobků na 70 druhů, zvýšila se výrobní kapacita a samozřejmě i produktivita práce. Mezi oblíbené výrobky od té doby patří Ličenský rohlík a Ličenská houska. V roce 1999 firma převzala cukrářskou výrobu v Letohradě, a tím ještě doplnila sortiment tradičního českého pečiva o cukrářské výrobky.
V roce 2002 byly započaty největší investice v celé historii pekárny. V tomto roce byla zkolaudována nová hala s linkou na výrobu běžného pečiva s dvojnásobnou kapacitou, zároveň i nové expediční prostory, parkoviště, kanceláře a kompletní sociální zařízení pro zaměstnance. V následujících letech postupně docházelo i k dalším technologickým zlepšením, k plynofikaci pekárny (nová kotelna), k výstavbě haly na výrobu řemeslného chleba a v roce 2005 byla postavena hala na výrobu jemného pečiva. Nemalou investicí byl rovněž hlubinný vrt, díky kterému pekárna využívá při výrobě vysoce kvalitní vodu s parametry vody kojenecké. Společnost neopomíjela ani ekologické aspekty výroby. Kromě plynofikace byly instalovány tzv. ekobloky umožňující využívat odpadní teplo a vyřešily tak otázky týkající se vytápění, ohřevu vody, výroby technologické páry, chlazení a klimatizování prostor pekárny takzvanou rekuperací odpadního tepla. V roce 2008 byla uvedena do provozu nová velkokapacitní čistička odpadních vod. V současnosti firma zásobuje svými pekařskými a cukrářskými výrobky ve více než 300 druzích území Královéhradeckého a Pardubického kraje. Rozvoz je prováděn 41 pekařskými vozy s pro firmu typickými ilustracemi (vozy výhradně značky Mercedes, Renault a Iveco).
V provozu je 11 výrobních linek, a to včetně  ruční výroby svátečních koláčků a nové BIO výroby.
V současné době probíhá stavební řízení na výstavbu 3. provozovny firmy BEAS – nové pekárny
v oblasti Podkrkonoší (cca 50 km od pekárny Lično v obci Choustníkovo Hradiště).

Popis činnosti a portfolia výrobků:

Nejen při výrobě, ale i při výběru surovin klademe velký důraz na bezpečnost a kvalitu. Systém HACCP (systém kritických bodů při výrobě potravin) máme auditován a certifikován Českou společností pro jakost Praha. Společnost Beas, a.s. je členem České technologické platformy za kvalitu potravin, která je součástí Evropské technologické platformy.

Mezi oblíbené výrobky ličenské pekárny patří jednoznačně LIČENSKÝ CHLÉB. Vyrábí se zde od r. 1961 tradiční technologií s přírodními kvasy (100% prokvašená žitná mouka) bez použití zlepšujících potravinářských přípravků a bez konzervace a jako všechny výrobky za použití pramenité vody s parametry vody kojenecké (z vlastního hlubinného vrtu).

Nabízíme sortiment 230 druhů pekařských výrobků v těchto skupinách:
pšenično-žitný chléb
(Ličenský chléb, Ličenský chléb řemeslný, Chléb Šumava …)
žitno-pšeničný chléb
(Orlický chléb, Ličenský Sokolík, Chalupářský chléb)
žitný chléb
(Chléb žitný)
ječný chléb
(Chléb Mr. Barley)
vícezrnný chléb
(Chléb Aroma, Vital Porlico, Dobrota, Vikorn …)
vícezrnný chléb BIO
(BIO chléb mrkvový, BIO chléb špaldovo-slunečnicový)
běžné pečivo pšeničné
(Ličenský rohlík, Rohlík k pivu, veky, bagety, sendviče …)
běžné pečivo vícezrnné
(Korn rohlík, Selský rohlík, Kaiserka Aroma, bageta …)
běžné pečivo speciální
(Ličenské suchary, strouhanka)
jemné pečivo z kynutého těsta
(buchty, bábovky, vánočky, záviny, koláče, šátečky, hřebeny, Sváteční koláčky, vánoční štoly, jidáše…)
jemné pečivo z kynutého těsta smažené
(koblihy, hvězdice, vdolky …)
jemné pečivo z listového těsta
(rohlíčky, štrůdl, pletenec …)
jemné pečivo z plundrového těsta
(croissanty, kapsy …¨)
trvanlivé pečivo
(tyčinky a preclíky)
ostatní výrobky
(Krkonošské kyselo, Ličenský knedlík)

Vedle toho naše firma nabízí produkty naší cukrářské výrobny v Letohradě: zejména jemné pečivo (kynuté, z listového těsta, linecké), ostatní trvanlivé pečivo (sušenky, ze šlehaných hmot, piškoty), těsta (linecké, listové, ostatní), cukrářské výrobky s náplní (lehkou tukovou, tukovou, šlehačkovou, bílkovou, ostatní) a cukrovinky (čokoládové máčené, nečokoládové fondánové, nečokoládové kokosové).

Soutěže a ocenění:

2006,2007,2008,2009,2010, 2011 a 2012 – Nejlepší potravinářská firma a potravina roku Královéhradeckého kraje (jak v kategorii Mlýnské a pekárenské výroby, tak i jako celkový vítěz (největší celkový počet zákazníky zaslaných hlasů) za Ličenský chléb
2009 naše firma Beas, a.s. získala 1. místo v kategorii nejdynamičtěji rostoucí firma Královéhradeckého kraje a tím získala titul „Štika českého byznysu“ vyhlášené mezinárodní společností Price Waterhouse Coopers.
2010 Ličenský chléb řemeslný se stal Řemeslným chlebem roku 2010 v celorepublikové soutěži (ze 30 soutěžních vzorků).
2010 Sváteční koláčky získaly v kategorii cereálních výrobků ocenění Česká chuťovka 2010.
2011 byl ve své kategorii ohodnocen chléb Ličenský Sokolík (žitnopšeničný chléb) jako Česká chuťovka 2011 a Sváteční koláčky získaly v této soutěži diplom
2011 Ličenský chléb na Dnech chleba v Pardubicích oceněn jako „Chléb vynikající kvality“
2011 získala firma ocenění pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje cenu „Spokojený zákazník“ (cena Sdružení českých spotřebitelů)
2011 cukrářský výrobek Ananasový terč vyhodnocen jako Regionální potravina Královéhradeckého kraje v kategorii cukrářské výrobky

2012  Ličenský chléb získal ocenění „Chléb roku 2012“ v kategorii konzumní chléb dne 7.6. 2012 na již 18.ročníku celostátní akce „Dny chleba v Pardubicích“. Tuto akci pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Odborná porota vybrala z 21 dodaných vzorků z celé ČR.

Výrobky oceněné značkou KLASA:

Ličenský chléb
Ličenský rohlík
Chléb Aroma
Ličenský závin s jablečnou náplní
Ličenský závin s  tvarohovou náplní
Ličenský závin s  makovou náplní
Ličenský závin s  ořechovou náplní
Hřeben s náplní tvarohovou
Hřeben s náplní makovou
Koláč vázaný s makovou náplní
Koláč vázaný s tvarohovou náplní
Koláč vázaný s jablečnou náplní
Sváteční koláče směs
Chléb Dobrota
Chléb Vikorn
Chléb vídeňský

Výrobky oceněné značkou Český výrobek garantováno Potravinářskou komorou ČR:

Ličenský chléb
Ličenský chléb řemeslný
Ličenský Sokolík
Slunečnicový chléb
Chléb Aroma
Chléb Vital
Chléb Vital Porlico
Veka tuková
Sváteční koláčky
Závin s makovou náplní

Výrobky nesoucí certifikát ORLICKÉ HORY originální produkt:

Ličenský chléb
Sváteční koláčky

Kontakt:

pekárna Lično 494 384 206, 494 384 635
cukrárna Letohrad – 465 620 614
Tel.:
Email: beas@beas.cz
Web: www.beas.cz

Adresa: Gočárova 1620, 501 01 Hradec Králové

Certifikované výrobky Jsme tu doma - doporučeno zákazníky:

  • Bavorské hvězdice
  • Chléb Orlický
  • Ličenský chléb
  • Rohlíček s náplní
  • Trojhránek tvarohový se skořicí
  • Sdílet na Facebooku